Houd de dief! – tips tegen motordiefstal
Met de uitvinding van nieuwe vervoersmiddelen een paar eeuwen geleden ontstond ook een nieuwe vorm van criminaliteit: die van diefstal uit auto’s en van auto’s en motors. Het slachtoffer worden van een motordiefstal is pech hebben, maar er zijn wel manieren om dieven op afstand te houden en een diefstal te vermijden.
Dieven hebben verschillende profielen en stelen om verschillende redenen motors. Als u uw motor op een openbare plaats achterlaat, is het aangeraden uw motor vast te zetten met extra sloten. We geven u in dit artikel nog wat tips om uw motor extra te beveiligen tegen diefstal en we leggen u ook uit wat u kan doen als u toch het slachtoffer wordt van motordiefstal.
Waarom worden motoren gestolen?
Dieven stelen motors om er zelf mee te kunnen rijden, om ze in hun geheel te verkopen, meestal in het buitenland, of om motoronderdelen te verkopen. De meeste voertuigen worden gestolen om die laatste reden. Een gestolen motor weer in het verkeer brengen is niet gemakkelijk, de kans om gepakt te worden is groot. Dieven willen uiteraard dat risico niet lopen. Daarom worden gestolen motors ook vaak “omgekat”. Dieven kopen tegen een spotprijs een motorwrak waarop onderdelen van de gestolen motor worden geplaatst. Het framenummer van het wrak wordt behouden, maar door de nieuwe onderdelen is het voertuig weer klaar om mee te gaan in het verkeer.
Wie zijn die dieven eigenlijk?
De profielen van motordieven kunnen ruwweg in vier categorieën worden onderverdeeld: de algemene dief, de koper, de huurder en de joyrider. Dieven uit de eerste drie categorieën willen voornamelijk geld uit de gestolen motor halen. De joyrider is in dat opzicht een buitenbeentje. De algemene dief steelt motors om daarna zijn buit te verkopen aan collega’s in het criminele milieu. Hij houdt zich daarna niet meer bezig met de motor en gaat weer op zoek naar een ander slachtoffer. Soms werkt een algemene dief in opdracht van een criminele bende. De koper en de huurder stelen motors bij verkopers en verhuurders. De koper vraagt een proefrit aan met de motor en steelt hem tijdens die proefrit. Om te vermijden dat een zogenaamde geïnteresseerde koper met uw motor gaat lopen, kan u uw motor verkopen aan een professionele koper, bijvoorbeeld via een online verkoopplatform. De huurder huurt een motor bij een motorverhuurder, zonder hem terug te brengen. In beide gevallen zal de dief valse papieren afgeven. De joyrider, ten slotte, neemt een motor mee voor zijn plezier. Hij heeft meestal niet de intentie de motor te verkopen of onderdelen te gebruiken. Nadat hij er een plezierritje mee gemaakt heeft en hij eventueel de motor beschadigd heeft, laat hij de motor ergens achter.
Stop motor diefstal
Motordiefstal zal waarschijnlijk nooit verdwijnen, maar u kan wel maatregelen nemen om dieven op afstand te houden. Eerst en vooral is het belangrijk dat u uw motor altijd vergrendelt, ook thuis. Probeer daarbij uw motor extra te verankeren door hem aan een paal of een ander zwaar, onbeweeglijk object vast te maken. Als u uw motor in het openbaar parkeert, zet hem dan in de buurt van andere motors en goed in het zicht om van sociale controle te kunnen genieten. Op de markt zijn er verschillende apparaten verkrijgbaar om uw motor te beveiligen. Laat een alarmsysteem installeren om dieven af te schrikken. Met een startonderbreker voorkomt u dat dieven met uw motor wegrijden als ze uw andere beveiligingsmethoden hebben kunnen ontwijken en met een GPS-tracker vind u uw motor snel weer terug.
Motor gestolen… Wat nu?
Bent u, ondanks uw beveiligingspogingen, het slachtoffer geworden van motordiefstal? Geef de diefstal dan zo snel mogelijk aan bij de politie en bij uw verzekeringsmaatschappij. De verzekering komt namelijk tussen als u een motorverzekering met diefstalverzekering hebt afgesloten. Aangifte bij de politie is ook erg belangrijk. Doe de aangifte op het kantoor in de gemeente waar de motor gestolen is. Zorg dat u al de gegevens van uw motor hebt, zoals het framenummer, de nummerplaat, de kilometerstand, het merk en het model en eventuele opvallende kenmerken.