Is langzaam rijden zuiniger?

Motorrijden is een dure hobby. Verzekeringen, motorkleding, onderhoud en natuurlijk brandstofkosten stapelen op. Zuinig rijden is voor een motorrijder niet het belangrijkste. U wilt vooral een mooi ritje maken. Laten we eerlijk zijn. Fietsen is het meest zuinig als u op twee wielen ergens naartoe wilt. Maar hoe zit het precies met zuinig rijden op de motor? Gaat dat samen met sportief motorrijden? Lees hier vijf feiten en fabels. Moet u trager rijden om te besparen? Is het goed om langzaam op te trekken? Er zijn dingen die u kunt doen om zuiniger te rijden en bochtjes toch snel te pakken. Kent u de feiten en fabels?


Fabel: kort maar krachtig remmen is zuinig

Bij de auto’s kennen we ‘Het Nieuwe Rijden’, maar daar is bij de motoren geen sprake van. Het Nieuwe Rijden wordt ook wel ‘sloom rijden’ genoemd en dat wilt u als motorrijder beslist niet. We spreken daarom liever van ‘Het Echte Rijden’. Daarbij ligt de nadruk op het nemen van de bochten. U rijdt zuiniger en u wordt eerder moe, maar u gaat veel sneller! Het betekent niet dat het er spectaculairder uitziet, maar het is wel veel effectiever. Bovendien bent u sneller weg dan de motorrijders die met vol gas de bocht inkomen. U moet proberen zo weinig mogelijk te remmen. Tijdig het gas loslaten zorgt er voor dat u niet hoeft te remmen als u de bocht neemt. U kunt op die manier ook veel sneller de bocht uit accelereren.



De motor laten uitrollen kunt u ook bij een stoplicht of rotonde doen. Als u vooruit kijkt ziet u al snel dat de situatie gaat veranderen. U kunt er meteen op inspelen door het gas al iets terug te draaien.


Feit: door zuinig te zijn moet u trager rijden

Dit is vast niet wat u wilt horen, maar het klopt dat u zuiniger rijdt als u langzamer gaat. Dat wil niet zeggen dat u standaard 20 kilometer onder de toegestane snelheid moet blijven. Het is veel belangrijker dat u een constante snelheid houdt. U kunt beter met een constante snelheid 100 rijden dan langzamer gaan en constant remmen en gas geven. Het is ook met name merkbaar bij bochten. Hoe langzamer u rijdt op de rechte stukken, hoe minder u hoeft te remmen en des te sneller u de bocht doorgaat. En de bochten zijn tenslotte waar u het voor doet!


Fabel: Langzaam optrekken bespaart brandstof

Het is een fabeltje dat u zuiniger rijdt als u langzaam optrekt. Uiteindelijk moet u net zoveel accelereren en dus verbruikt u net zo veel brandstof. Als u vlot optrekt bent u juist zuiniger, want u laat het motorblok harder werken. Probeer wel eerder te schakelen om te voorkomen dat u veel toeren maakt. Dat is het meest efficiënt en bovendien minder vermoeiend. Denk maar aan het geluid van uw motor. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar het is wel vermoeiend.



Feit: een passagier thuislaten is zuiniger

U kunt met de motor zeker dingen doen om zuiniger te rijden. Maar u kunt ook dingen laten om te besparen op brandstofkosten, dus laat gerust uw passagier thuis. Hoe lager het gewicht, des te zuiniger u rijdt. Loos dus al die overbodige spullen zodat u kunt overgaan tot de essentie: motorrijden. U kunt op de motor gebruik maken van de ingebouwde boordcomputer of eentje los kopen. Daarmee ziet u uw gemiddelde brandstofverbruik en u weet meteen hoe u rijdt. Heeft u de keus tussen een auto of de motor? Pak dan de motor! Een motor is veel minder schadelijk voor het milieu en u bespaart bovendien op brandstofkosten.



Feit: Zuinig bent u met de fiets

Deze is wel heel voorspelbaar, maar u bespaart natuurlijk het meest als u uw gemotoriseerde tweewieler laat staan en op een fiets springt. Vooral op korte stukjes kunt u besparen. U motor moet dan namelijk steeds warm worden en afkoelen. Dan is de motor minder efficiënt dan bij langere afstanden.




Meer interessante artikelen vindt u hier:

Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands