Hoe veel geluid mag een motor maken?

Geluidsoverlast in het verkeer is voor sommige inwoners van steden en gemeenten een puntje van aandacht en irritatie. Niet alleen in België, maar wereldwijd is de zogenoemde herrie van een motor niet iets waar velen om staan te springen. Het geluid van een motor kan overlast veroorzaken voor mensen die in een omgeving wonen, werken en recreëren. Maar wat is er tegen het geluid van een motor te doen? En hoe veel herrie mag een motor maken?


Genieten van het geluid van een motor

Als u zelf motorrijder bent, geniet u waarschijnlijk echt wel eens van het geluid van uw eigen motor. En wellicht ook wel van andere motorgeluiden. Mensen die er niet aan gewend zijn om zelf motor te rijden, kunnen de herrie van een motor soms niet zo waarderen. Maar moeten we daardoor vaarwelzeggen tegen harde geluiden van een motor?


Bijkomende nadelen van motorgeluiden

Een veelvoorkomend probleem is dat motoren geluidsoverlast kunnen veroorzaken. Als we dieper gaan kijken naar dit probleem, kan het zelfs zo zijn dat het geluid van een motor kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, spanningshoofdpijn, vermoeidheid en stress. Dit zijn erg diepgaande gevolgen van harde motorgeluiden, maar er zijn mensen die hier beweren last van te hebben.

Deze symptomen kunnen verergeren bij blootstelling aan lange periodes met hoge geluidsniveaus. Langdurige blootstelling aan hoge niveaus van verkeerslawaai kan ook leiden tot cognitieve problemen, zoals verminderde aandacht en concentratie, geheugenstoornissen en verminderde prestaties op school.

Geluidsoverlast in het verkeer kan ook schadelijk zijn voor de fysieke en ecologische omgeving. Het lawaai kan de communicatie tussen dieren verstoren, wat kan leiden tot veranderingen in hun gedrag. Het kan ook leiden tot verlies van biodiversiteit.


Hoe veel lawaai mag een motor maken?

We beginnen even bij het begin. De sterkte van een geluid wordt ook in de motorwereld uitgedrukt in decibel (dB). Als mensen nemen we midden en hoge tonen aanzienlijk beter waar dan hele lage en erg hoge tonen van dezelfde sterkte. Dan bestaat er ook nog de dB(A); dit is weer iets anders dan decibel. Het verschil tussen deze twee is de zwaarte van de verschillende toonhoogtes.

Sinds de invoering van de Euronormen voor motorfietsen wordt er niet alleen maar rekening gehouden met controle op de uitstoot, maar ook het geluid en de herrie van motoren. De Euronorm draait om een type goedkeuring die motorrijders moeten krijgen voor hun motor. Om een Euro4-typegoedkeuring te krijgen, mocht een motor tot een aantal van 80dB geluid

maken. Voor de Euro5-norm wordt dit 77dB. Het is mogelijk om de decibelsterkte van uw motor terug te vinden in vakje u3 op het typeplaatje van uw motor.


Wat is een Vehicle Identification Number?

In het zogenoemde VIN-plaatje (Vehicle Identification Number) wordt duidelijk gemaakt hoeveel dB(A) een motor motor kan en mag maken – of produceert – bij een gespecificeerd toerental. Hierdoor wordt duidelijk of de motor die u bezig wordt goedgekeurd voor de wegen. Het kan ook zo zijn dat een andere motor met een licht afwijkend aantal dB is goedgekeurd, dus het is extra verstandig om te weten hoeveel geluid uw specifieke motor mag produceren.


Conclusie

In België is er geen specifieke toegestane hoeveelheid lawaai voor motors. In de meeste gevallen wordt de lawaai-emissie van voertuigen geregeld door de Europese Richtlijn voor geluidsemissie van voertuigen, waarin een maximumlawaai-emissie is vastgesteld. De maximumlawaai-emissie van voertuigen in België is vastgesteld op 80 dB(A).

Motorrijden zonder geluid is natuurlijk een heel ander niveau van motor rijden. Daar moeten we allemaal nog aan wennen! Wie weet komen de elektrische motors sneller dan gedacht, maar dat is nu nog niet het geval. Als motorrijder kunt u nog gewoon genieten van de herrie van de motor. Het enige advies dat we u mee willen geven, is om te denken aan uw medemens. De gevolgen van harde motorgeluiden kunnen voor sommige mensen in een rustige omgeving negatieve gevolgen hebben.

Wilt u uw motor verkopen? Maar heeft u geen zin in het gedoe van de verkoop? Meld u nu aan, dan regelen wij de verkoop van uw motor. Helemaal veilig en zonder gedoe. Vul het kenteken van uw motor in, geef een omschrijving en upload enkele foto’s, dan gaan wij meteen aan de slag!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands